Přeskočit na hlavní obsah

První okouzlení Lublaní

V loňském roce (2017) jsem na začátku května poprvé navštívila Slovinsko, alespoň když nepočítáme přejezdy do jiné země. Slovinsko je příjemná země s krásnou krajinou, plno hor, několik jezer a neskutečná pohoda. Mně osobně hodně zaujalo jejich hlavní město Lublaň. Moje pocity spojené s první návštěvou tohohle města si můžete přečíst v článku. V průběhu prázdnin/roku můžete očekávat další články zaměřené na Slovinsko. Lublaň mi neskutečně vzala dech. To město je úžasné a určitě se tam chci ještě někdy vrátit.


Největší zážitek pro mě byl nádherný výhled z hradu v Lublani, na který jsme se s kamarádkami vydaly ve večerních hodinách. Na hrad jsme dorazily zrovna, když zapadalo sluníčko, takže to byl vážně dechberoucí pohled. Z okolí hradu je vidět skoro na všechny strany, někde jsou moc vysoké a husté stromy, tak tam toho moc vidět není, ale je tam hodně volných prostranství. Člověk může obdivovat město a hory kolem něj, které vypadají téměř neskutečně. Zážitek ještě dotváří výstup na hrad, posledních pár metrů je obklopeno zelení a téměř na vrcholku kvetla spousta kopretin, jež patří mezi moje nejoblíbenější květiny.


Ono už navodí atmosféru malé skoro až přítulné město. Člověk až přemýšlí, že by se tam odstěhoval. Alespoň pár měsíců by tam bylo fajn. Možná celý život, jen se naučit slovinsky a čas od času mít možnost dojet za svými přáteli a rodinou zpátky do ČR. A odpočinout si od té krásy, abychom až se vrátíme, mohli zase spokojeně obdivovat přívětivost města Lublaně. Zajít odpoledne do města vychutnávat atmosféru a klid při pití kávičky či vína a večer zase s přáteli zajít poklábosit u pivka do příjemné hospůdky. Ono i načerpání energie u řeky Lublaňky má něco do sebe a projíždka lodí po ní může být také fajn. A jednou za čas zajít k večeru místo do hospody k hradu - popíjet a pozorovat západ Slunce - nádherná představa.


Lublaň rozhodně bude patřit mezi moje oblíbená města. Získala si mě. Příjemné a klidné místo.


Byli jste někdo ve Slovinsku? Jaká místa Vás tam zaujala? Jak je vidno z článku, mě hodně zaujala Lublaň. A krajina ve Slovinsku, hory apod. Takže mám v plánu Slovinsko ještě několikrát navštívit, fakt je to krásná a příjemná země.

Původní článek zde.

Komentáře

  1. Vypadá nádherně. Do Slovinska mám určitě v plánu také vyrazit. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. bohužel nebyla, ale dle tvých fotek a povídání rozhodně za návštěvu stojí :)) doufám, že ti to vyjde a ještě se tam podíváš ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Krása, asi si to přidám na seznamu míst kam chci. :)
    Medvědova slečna

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem vždy jen projížděla, do měst jsem se nedostala, ale vypadá to, že má své kouzlo. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné fotky a článek :) Ve Slovinsku jsem nikdy nebyla, ale musím se přiznat, že mě návštěva této země láká :) mají tam krásnou přírodu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Fotky jsou neskutečné. Krajina je úžasná a určitě bych tam strávila několik příjemných hodin jen pozorováním, protože jsem doslova milovník takových krajů. Bohužel jsem tam nikdy nebyla, ale určitě si to napíši na svůj "wishlist" míst, kam se jednou budu chtít podívat :-).

    Určitě si ráda přečtu další články o Slovinsku:-).

    OdpovědětVymazat
  7. V Slovinsku som nebola ale určite by som šla :D najmä ak sa tam tebe tak páčilo :D
    Ja na krajinky a hory až tak nie som, skôr mám rada mestá ale na taký oddych si to tam viem 100% predstaviť :D
    Fotky krásne samozrejme :)

    OdpovědětVymazat
  8. Upřímně, vůbec se nedivím, že si tě Lublaň získala, ty fotky jsou kouzelný, opravdu pohádkový. Takový ty místa, na která může člověk celý život vzpomínat, kam by se třeba ještě někdy mohl vrátit, a nechat si vzít dech dvakrát, třikrát - to určitě stojí za to, třeba motivace dalších dní.))

    OdpovědětVymazat
  9. Ty fotky jsou opravdu úžasné, myslím si, že Lublaň je poměrně "nedoceněná", ale zase se tam člověk aspoň nemá kde tlačit :)

    OdpovědětVymazat
  10. V Lublani jsem nikdy nebyla, pouze jsem jí projížděla, ale vypadá to tam skvěle, že bych se tam někdy měla podívat na delší dobu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Antifragilita

Slovo, které vám s největší pravděpodobností nic neříká. Ani mně donedávna nic neříkalo. Možná vás napadá, že to bude opak fragility (křehkosti). Do určité míry je antifragilita (tento pojem vymyslel Nicholas Taub)  schopnost posílit poškozením . Prostě, když se vám stane něco, co vám ublíží, ale na druhou stranu z toho posílíte. "Co tě nezabije, to tě posílí." Nietzsche

Co si chci přečíst v roce 2023

Souhrn přečtených knih v roce 2022 doplním později. U knih v angličtině jsem se rozhodla na rok 2023 snížit počet knih, protože vím, že bude ještě méně času na čtení než v roce 2022. A protože bych si ráda půjčovala knihy v knihovně a přednost budou mít ty v českém jazyce (převážně odborné knihy), jelikož ještě nevím přesně do které knihovny budu chodit, tak většinu knih ještě doplním - i když mám udělaný počáteční průzkum více knihoven a tudíž mám i docela představu, co za knihy budu číst. K té angličtině je ještě vtipné, že první polovinu roku mám našlápnuto na to, že bych přečetla i víc než 10 ročně a najednou nějak ten zájem odpadne, tak jsem zvědavá, jestli v roce 23 to bude stejně a nebo ne.

Symboly štěstí

Tentokrát se podíváme na symboly, které jsou považovány za nositele štěstí. Níže vypsané amulety a naše osobní amulety nám dodávají důvěru, více si věříme, protože máme nakloněné k sobě vyšší síly nebo jednoduše řečeno prostě štěstí...