Přeskočit na hlavní obsah

Knižní výzva na Databázi knih

Vím, o hodně knihách, které by do této výzvy zapadaly a které bych zde mohla zmínit - ale komu by se to chtělo číst? A komu psát? Mně ne. Článek Vás může ale i tak inspirovat.


Minulý rok jsem splnila výzvu na 100%, předminulý mi jedna kniha chyběla - letos to bude ještě horší. Plno bodů výzvy mě vůbec nezaujalo a nechci číst něco jen proto, že třeba náhodou by mě to mohlo chytnout. Spíše ne.

Takže které knihy si v rámci výzvy možná přečtu?

1. kniha, která byla zmíněna v jiné knize
    1. Malý princ - tuhle knížku si letos chci znovu určitě přečíst
    2. Malé ženy - bývá doporučovaná milovníkům Pýchy a předsudku, ale to i Tess z d´Urbervillů a ta mě tedy neuchvátila ani jsem ji nedočetla :(. Obě další zmíněné knihy můžete do výzvy také zařadit.
    3. Nedej se - tahle kniha mi vyšla v nějakém testu, že bych si ji měla přečíst a já si řekla, proč ne - vyzkoušíme něco jiného :)
    4. Alchymista - tak žádnou ze zmíněných knih číst nemusím, protože jsem četla už Alchymistu a toho mohu doporučit ;)
2. kniha autora, který žil ve vašem kraji
Tohle téma je zajímavé, konečně nějaká výzva pro mě. Takže kdo žil v mém kraji? Obávám se, že ale žádnou knihu v těch, co si chci přečíst nebudu moct využít, protože moc nečtu české spisovatele, ale třeba budu mile překvapena.

Můj kraj je tedy - Vysočina. I když spíš žiji v Brně, tak já nevím. Ale dále budu počítat s Vysočinou.

Spisovatelé: Jakub Deml, Otokar Březina, Jaroslav Hašek, Karel Havlíček Borovský, Bohumil Hrabal, Božena Němcová, Bratři Mrštíkové

Tak tedy nevím napadá mě Maryša od bratrů Mrštíkových. Pokud byste měli tip na nějakého žijícího autora, tak budu ráda :). Tenhle bod výzvy ještě budu muset prozkoumat.

3. kniha s vánoční tématikou

    1. Vánoce v Paříži - Paříž prostě miluji
    2. Vánoční vražda a jiné povídky - no vraždy taky miluji - typické vánoční čtení - kdo by odolal?
    3. Sněží, sněží - už si ji chci přečíst delší dobu, ale už mě tolik neláká
4. Postava s mým jménem: Veronika se rozhodla zemřít (určitě také doporučuji, četla jsem ji už 2x)

5. Čtyřslovný název: Mé sladké šestnácté století

6. Rok narození: Slepá bohyně (snad se k té knize dostanu, četla jsem druhý díl)

7. Kniha, podle níž byl natočen seriál: pokud vím, tak v "chystám se číst" nic takového zatím nemám

8. Slovenský autor: momentálně čtu Jozef Karika: Trhlina, ale doporučuji třeba i knihy od Dominika Dána :) 

9. Cena Magnesia Litera: upřímně? žádná kniha mě nezaujala :/

10. Tématika moře: Temné hlubiny (četla jsem předchozí dva díly)

11. Kniha od více autorů: Tady se určitě něco najde :).

12. Válečná tématika: Myslím, že vynechám.

13. Poprvé vydána před rokem 1950: Jane Austenová: Rozum a cit - leží mi v knihovně, už párkrát jsem si ji vzala, ale pak jsem si půjčila něco jiného … tak letos už pravděpodobně dočtu :).

14. Roční období: Tady je také spousta knih, ale zatím mě žádná nezaujala. Škoda, že to není "měsíc" - měla bych už splněno - četla jsem Říjnový seznam od J. Deavera.

15. Knihovna, knihovník, knihovnice: Po Tvém boku - moc krásná kniha. Tohle téma mě hodně potěšilo a dá se rozhodně vybrat z hodně knížek - Milovník knih, Ztracená knihovna, Alexandrijská knihovna, Jméno růže, Zlodějka knih, 

16. Poslední kniha (již nežijícího autora): Tak tady zatím nevím. Dost možná něco v mém seznamu je, přeci jen tam mám přes 200 knih.

17. Žánr, který běžně nečteme: Tady by se dalo vybrat věcí :). Já vybrala Všem klukům, které jsem milovala.

18. Kniha, jejíž děj se odehrává v Brně: tak tady by se dalo taky vybrat, já si zvolila Brněnské pověsti - pověsti mám moc ráda a jelikož žiji v Brně, tak jsem si říkala, že by bylo fajn se něco o tomto městě dozvědět. Ale také by sem pasovala kniha  Noční tango aneb Román jednoho léta z konce století - které tedy ale nedoporučuji - obálka moc krásná, ale děj mě zklamal. Nějaká kniha od Lanczové.

19. Kniha o jídle: tohle určitě také splním - poslední dobou jsem si nějak jídlo oblíbila. Láká mě kniha Štěstí na talíři a před pár dny jsem narazila i na knihu Kulinárum od Pohlreicha (které ho moc nemusím, ale kniha vypadá zajímavě).

20. Vydaná v roce 2018: Tak tady asi zvolím Dana Browna a jeho novou knihu Počátek. Raději bych úplně novou knihu, kdy i originál byl vydán v roce 2018, ale to je docela těžké. Teď jsem se ještě dívala, že bych do školy přečetla Základy marketingu od českého autora, ale myslím, že budu mít problém se k ní dostat.

Už mám splněno pět knih, jak jste na tom vy? Děláte výzvu na Databázi knih? Nebo nějakou jinou? :) Pokud jste na Databázi knih, tak mě můžete sledovat :). Určitě budu ráda, když mi do komentářů hodíte vaši přezdívku - ráda se na váš profil podívám a třeba se inspiruji.


Komentáře

  1. já mám ve výzvě zatím šest knih, ale myslím, že ji také nesplním :) nechci číst kvůli ní, ale když se mi tam kniha hodí, tak si ji tam dám :)) hlavně jsem si dala i svoji menší osobní výzvu, tak uvidíme, jak to půjde :))

    přeji hodně štěstí s výzvou :))

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem se zapojila, všechny knihy ještě nemám vybrané a číst jsem pořádně nezačala, ale moc se na to těším, hrozně mě bavilo vyhledávat si, co budu podle kritérií číst... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já na tyhle knižní výzvy moc nejsem, ale musím říct, že jako z tvého seznamu bych si některé knížky určitě přečetla a některé dokonce už přečtené mám. :-) Tak já ti držím palce, aby ti výzva vyšla! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super knižní výzvy :D já jsem vždycky ráda četla, mám sérii HP a strašně ráda bych to přečetla, ale nemůžu se přinutit. :D udělám si horký čaj, zalenoším na sedačku ale stejně beru do ruky mobil.. nemáš nějaký tip?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Antifragilita

Slovo, které vám s největší pravděpodobností nic neříká. Ani mně donedávna nic neříkalo. Možná vás napadá, že to bude opak fragility (křehkosti). Do určité míry je antifragilita (tento pojem vymyslel Nicholas Taub)  schopnost posílit poškozením . Prostě, když se vám stane něco, co vám ublíží, ale na druhou stranu z toho posílíte. "Co tě nezabije, to tě posílí." Nietzsche

Co si chci přečíst v roce 2023

Souhrn přečtených knih v roce 2022 doplním později. U knih v angličtině jsem se rozhodla na rok 2023 snížit počet knih, protože vím, že bude ještě méně času na čtení než v roce 2022. A protože bych si ráda půjčovala knihy v knihovně a přednost budou mít ty v českém jazyce (převážně odborné knihy), jelikož ještě nevím přesně do které knihovny budu chodit, tak většinu knih ještě doplním - i když mám udělaný počáteční průzkum více knihoven a tudíž mám i docela představu, co za knihy budu číst. K té angličtině je ještě vtipné, že první polovinu roku mám našlápnuto na to, že bych přečetla i víc než 10 ročně a najednou nějak ten zájem odpadne, tak jsem zvědavá, jestli v roce 23 to bude stejně a nebo ne.

Symboly štěstí

Tentokrát se podíváme na symboly, které jsou považovány za nositele štěstí. Níže vypsané amulety a naše osobní amulety nám dodávají důvěru, více si věříme, protože máme nakloněné k sobě vyšší síly nebo jednoduše řečeno prostě štěstí...